غلطک رنگ چیست؟
اولین قدم برای رنگ آمیزی انتخاب ابزار مناسب برای رنگ کاری است. قلم مو نقاشی و غلطک رنگ از پر کاربردترین ابزار نقاشی به شمار میرود؛ با این حال غلطک رنگ به دلیل بالا بردن سرعت کار، انتخاب اولیه اکثر افراد برای رنگ آمیزی است.
برای خرید غلتک، شما با انواع مختلف غلتک از نظر سایز، پرز، شکل و طرح روبهرو خواهید شد، که انتخاب غلتک مناسب را دشوار میکند. سوالی که در اینجا پیش میآید این است که مناسبترین غلطک برای شما با توجه به عوامل مختلفی مانند نوع سطح، رنگ و غیره، چه نوع غلتکی میتواند باشد؟ در ادامه به این سوال پاسخ داده خواهد شد.
انواع غلتک رنگ
۱٫ غلطک رنگ ساده:
غلتک رنگهای ساده دارای یک دسته پلاستیکی، فریم آهنی و رول پارچهای میباشد. غلطک رنگها از نظر قطر رولها با هم تفاوت دارند و به سه دسته بندی متفاوت انگشتی، قطور و نیمه قطور تقسیم میشوند. در دسته بندی دیگر بعضی از این غلطکها دارای پرزی بلند و برخی از آنها پرزی کوتاه و نازک دارند. دسته بندی دیگر، سایز و همچنین غلطک رنگهای ساده علاوه بر رول پارچهای میتوانند دارای رول فومی هم باشند که در نتیجه کاربرد متفاوتی نیز دارند.
کاربرد غلتک رنگهای ساده براساس ضخامت و اندازه موغلطک بر روی سطوح مختلف:
هرچه سطح شما ناصاف و ناهموار باشد، شما به غلطکی با پرز بلندتر و قطورتر احتیاج دارید و هر چقدر سطح صاف و یکنواخت باشد، شما به غلتکی با پرز کوتاه و با ضخامت کمتری نیاز دارید.
برای انتخاب ضخامت غلطک حتما به این نکته توجه کنید که اگر از غلطک قطور استفاده میکنید؛ به دلیل اینکه حجم بیشتری از رنگ را به خود میگیرد، مساحت بیشتری را رنگ آمیزی میکند، با این حال وزن خود غلطک بیشتر میشود و به اصطلاح دست زودتر خسته میشود.
غلطکهای انگشتی رنگ کمتری به خود میگیرد در نتیجه مساحت کمتری را رنگ آمیزی میکند و این غلطک نیز نسبت به غلطک قطور، سبکتر خواهد بود.
به طور معمول غلطک نیمه قطور انتخاب مناسبتری برای رنگ آمیزی میباشد.
بررسی سطوح مختلف جهت انتخاب غلطک مناسب:
A. سطوح گچی و آجری:
برای اجرای رنگ روی این سطوح، شما باید ضخیمترین غلطک ( قطور) موجود در بازار را انتخاب کرده و استفاده کنید. این قبیل سطوح ناهموار به رنگ بیشتری برای نفوذ به لایههای مختلف سطح مورد نظر احتیاج دارند. بنابراین هر چقدر غلطک شما ضخیمتر باشد و پرز آن بلندتر باشد، به مراتب رنگ بیشتری را میتواند به لایههای مختلف سطوح انتقال دهد.
B. سطوح صاف و هموار:
اگر برای این نوع سطوح از غلطکی با پرز بلند و ضخیم استفاده کنید نتیجه حاصل دون دون شدن رنگ روی دیوار میشود. بنابراین شما باید از غلطکی با پرز کوتاه و ضخامت کم ( انگشتی ) استفاده کنید.
C. سطوح چوبی و آهنی:
برای این سطوح میتوانید از غلطکهای انگشتی استفاده کنید.
غلطکها از نظر سایز:
غلطکها از نظر سایز به دو دسته کوچک و بزرگ تقسیم میشود:
غلطکهای سایز کوچک، ۵ سانتی متر و ۱۰ سانتی متر و غلطکهای سایز بزرگ، ۱۵ و ۲۰ و ۲۵ سانتی متر میباشند.
غلطک رنگ ساده از نظر کاربرد:
غلطکها از نظر کاربرد به دو دسته غلطکهای مخصوص رنگ پایه آب که دارای موی بلند میباشد و غلطکهای مخصوص رنگهای روغنی ( پایه تینر) که دارای موی کوتاه میباشد تقسیم میشود.
۲٫ غلطک طرحدار:
غلطکهای طرح دار از نوع غلطکهای ساختمانی هستند که در چند سال اخیر به دلیل تنوع بالا در طرح، مقرون به صرفه بودن و راحتی کار با آن بسیار پر فروش شدهاند. این نوع غلطکها جایگزین مناسبی برای کاغذهای دیواری هستند؛ با این تفاوت که مانند کاغذهای دیواری محدودیت طرح ندارند.
انواع غلطکهای طرحدار:
A. غلطکهای طرحدار GR , Y , Z
B. غلطکهای تکسچر
C. غلطکهای چرمی
D. غلطکهای پارچهای
۳٫ غلطکهای اسفنجی:
غلطکهای اسفنجی دارای دو دسته ۴ اینچ و ۹ اینچ میباشد. سایز ۴ اینچ این غلطکها دارای ۳ بافت مختلف با کدهای ۴SF1 , 4SF2, 4SF6 و سایز ۹ اینچ دارای ۴ بافت مختلف با کدهای ۹SF1 , 9SF2 , 9SF4. 9SF6 میباشد.
روش استفاده از غلطک رنگ:
بعد از انتخاب غلتک مناسب با توجه به نوع سطح مورد نظر، لازم است رنگ مناسب را هم با توجه به سطح و غلطک انتخاب کنید. برای رنگهای روغنی غلطک مخصوص رنگهای روغنی و برای رنگهای پایه آب نیز غلطک مناسب را تهیه کنید. برای جلوگیری از به هدر رفتن رنگ، راحتی کار و جلوگیری از کثیف شدن، از سینی رنگ استفاده کنید. بعد از رقیق کردن رنگ آن را داخل سینی به ارتفاع ۲٫۵ تا ۳ سانتی متر بریزید و بعد از آغشته کردن غلطک به رنگ داخل سینی، غلتک را روی شیار سینی دو تا سه بار به طرف بالا و پایین حرکت دهید تا رنگ اضافه آن گرفته شود؛ به طوری که وقتی غلطک را به روی سطح مورد نظر به صورت عمودی گرفتید، رنگ از آن چکه نکند. غلطک را بیش از اندازه به رنگ آغشته نکنید.
بهترین تکنیکی که میتوانید برای رنگ کردن با غلطک به کار بگیرید این است که دیوار را به مربعهای کوچک تقسیم کنید و سپس شروع به رنگ آمیزی کنید. پیش از این که لایه اول رنگ کاملا خشک شود، لایه دوم رنگ را اعمال کنید و دقت داشته باشید که سطح مورد نظر به طور یکنواخت رنگ شده باشد.
برای رنگ آمیزی سقف، دیوارها و مکانهای بلند، میتوانید از دستههای تلسکوپی که در سایزهای مختلف ۱ و ۱٫۵ و ۲ و ۲٫۵ و ۳ و ۴ متر که در سایت پتینه بازار موجود است، استفاده کنید. دستههای تلسکوپی علاوه بر این که سرعت کار را چند برابرمیکند، خطرات احتمالی استفاده از نردبان و چهار پایه را نیز از بین میبرند.
اگر در این بین، غلطک انتخابی شما خشک، خراب و موهای آن به هم چسبید، میتوانید غلطک روغنی را داخل تینر و غلطک پایه آب را داخل آب بگذارید تا مشکلتان بر طرف شود.
روش تعویض غلطک رنگ ساده:
اگر میخواهید بدون هیچ وقفهای در حین کار به رنگ آمیزی ادامه دهید، بهتر است یدک غلطک مناسب غلطک رنگ آمیزی خود را از قبل تهیه نموده و در صورت نیاز از آن استفاده کنید. برای تعویض غلطک کافی است رول پارچهای غلطک را بیرون کشیده و یدک غلتک را جایگزین کنید.
روش تعویض غلطک طرح دار:
در ادامه ویدیویی مشاهده خواهید کرد که روش تعویض و جایگذاری غلطک طرحدار بر روی دسته مخزن دو رنگ و دسته فومی را نمایش میدهد.